Aminokwasy i inne odżywki

o, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizy

Aminokwasy i inne odżywki

Wikipedia o kreatynie

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Zestawy dietetyczne dla sportowców

Diety dla sportowców ustalane są przez ich dietetyków i lekarzy sportowych. Dlatego zestawy dietetyczne przeznaczone dla sportowców dostosowywane są do rodzaju sportu, jaki uprawiają oraz do tego, jak silnym treningom są poddawani w danym momencie. Jeżeli przygotowują się do jakichś ważnych zawodów, to będą musieli zrezygnować z jedzenia wielu potraw, natomiast pomiędzy różnymi zawodami będą mogli od czasu do czasu pozwolić sobie na niewielkie przyjemności.

Jednak bardzo często jest tak, że te dni, w których sportowiec może sobie pozwolić na sięgnięcie po jakąś przekąskę są wpisywane do ustalanego planu dietetycznego. Wówczas dietetyk może dokładnie pilnować diety swojego podopiecznego. Jednak to sam sportowiec musi przede wszystkim na siebie uważać.


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://mfoto.olkusz.pl/